Welcome to EAP forums
 Το eap-forums δημιουργήθηκε από φοιτητές του ΕΑΠ και δεν αποτελεί μέρος της επίσημης ιστοσελίδας του πανεπιστημίου.  

  
Ομάδες Συζητήσεων :: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - ΕΠΟ 12 - Σημειώσεις για κεφάλαια από 8 έως 12
 SearchΑναζήτηση   Πολιτική ΦόρουμΠολιτική Φόρουμ   Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

ΕΠΟ 12 - Σημειώσεις για κεφάλαια από 8 έως 12

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    Ομάδες Συζητήσεων Αρχική σελίδα -> ΕΠΟ 12
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
aitak
Χρήστης
Χρήστης


Ένταξη: Aug 14, 2005
Δημοσιεύσεις: 48
Τόπος: Αθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 15, 2005 9:44 am    Θέμα δημοσίευσης: ΕΠΟ 12 - Σημειώσεις για κεφάλαια από 8 έως 12 Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Αναγέννηση – 16ος αιώνας
Παράγοντες που συντέλεσαν στον σχηματισμό των εθνών – κρατών

- Η ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου
- Η κοινή γλώσσα
- Οι ίδιες συναισθηματικές εμπειρίες
- Ο αγώνας για την ανεξαρτησία
- Η ανάγκη χάραξης συνόρων
- Η βούληση των κυβερνήσεων να ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα

Επιπτώσεις του σχηματισμού εθνών – κρατών

- Πνεύμα εθνικισμού
- Ανάπτυξη της χαρτογραφίας και εκτύπωσης βιβλίων
- Μείωση των αποστάσεων, διευκόλυνση εμπορίου και οικονομίας
- Ο πολιτισμός αποκτάει ενιαία μορφή και οντότητα

Πολιτικός Χάρτης

Προϋπόθεση για τον νεοαναπτυσσόμενο εθνικισμό είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια στα πολιτικά σύνορα. Για πρώτη φορά τα όρια εξουσίας των διαφόρων περιοχών γίνονται πιο σαφή.

- Τα βασίλεια της Ισπανίας και της Γαλλίας είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης και οι περισσότερες χώρες συσπειρώνονται γύρω από αυτά τα δύο.
- Η αυτοκρατορία των Αψβούργων ελέγχει σημαντικό μέρος της κεντρικής Ευρώπης και των εμπορικών οδών που οδηγούν στη Μεσόγειο. Ωστόσο η δύναμη της είναι από ορισμένες απόψεις απατηλή. Τα εδάφη των Αψβούργων είναι διασκορπισμένα και η μετακίνηση από το ένα σημείο στο άλλο είναι ορισμένες φορές δύσκολη.
- Η Ιταλία είναι χωρισμένη σε περισσότερα από δώδεκα πριγκιπάτα, τα οποία εχθρεύονται το ένα το άλλο.
- Ανάμεσα στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ιταλία υπάρχουν μια σειρά από δουκάτα και φέουδα με μικρή ισχύ.
- Τα σκανδιναβικά κράτη βγαίνουν από την αφάνεια. Η Δανία είναι το πιο πυκνοκατοικημένο και το πιο ισχυρό από αυτά.
- Ανατολικά της Γερμανίας βρίσκεται η ταραχώδης Πολωνική Κοινοπολιτεία, το λιγότερο αναπτυγμένο δουκάτο της Λιθουανίας και η τεράστια ατελής μάζα της Μοσχοβίας.

Πληθυσμός

Αγγλία: 2.750.000
Πυκνοκατοικημένες: Κάτω Χώρες, Μεσογειακή Ευρώπη (κυρίως η Βόρεια Ιταλία)
Αραιοκατοικημένες: Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Λιθουανία και το εσωτερικό των Βαλκανίων

Τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας αστικοποίησης της εποχής

- Τα αστικά κέντρα του 16ου αιώνα δεν ήταν λιγότερα από 5.000 – 6.000.
- Το 15% του πληθυσμού κατοικεί σε αυτά.
- Η υποδομή των πόλεων του 16ου αιώνα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές από εκείνη του 14ου (έλλειψη μόνιμης τροφοδοσίας νερού, αποχέτευσης και άλλων βασικών υποδομών → πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη επιδημιών, μόλυνση ποταμών).
- Είναι δύσκολο να κάνουμε ακριβή ανάλυση του βαθμού αστικοποίησης της συγκεκριμένης περιόδου διότι η έννοια της “πόλης” διαφοροποιείται από αυτή που γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου αστικό κέντρο αναγνωρίζεται ένα χωριό 500 κατοίκων το οποίο όμως, λόγω της σημαντικής γεωγραφικής του θέσης, ξεχωρίζει.
- Τα αστικά κέντρα αποτελούν πόλο μετανάστευσης από τις αγροτικές περιοχές.

Βασικές λειτουργίες των πόλεων και των αστικών κέντρων της εποχής

α) Πόλη – εμπορικό κέντρο

Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης των πόλεων είναι η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται σε αυτές καθώς επίσης και η δυνατότητα τους να θρέψουν τους κατοίκους τους, άρα η ύπαρξη εύφορων εδαφών γύρω από αυτές.

β) Πόλη – πρωτεύουσα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα διοικητικά κέντρα των νέων εθνών-κρατών, οι πρωτεύουσές τους. Οι πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών αποκτούν μόνιμες έδρες για την άσκηση της εξουσίας και των καθηκόντων τους και κατά συνέπεια το αστικό κέντρο που επιλέγεται για αυτό τον σκοπό, αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σε αυτή την κατηγορία τον πλέον βασικό ρόλο κατέχει το Παρίσι, το οποίο καλύπτει 4.000 στρέμματα και αποτελείται από περίπου 200.000 κατοίκους. Είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αστική συγκέντρωση στην Ευρώπη, με εξαίρεση ίσως την Κωνσταντινούπολη η οποία έχει 500.000 κατοίκους. Είναι μια πόλη υπερβολικά πυκνοκατοικημένη με σπίτια πενταόροφα από ξύλο και γύψο αλλά παράλληλα και ανθυγιεινή με στενούς και βρώμικους δρόμους.

Πρωτεύουσα της Ισπανίας ήταν η Βαγιαδολίδ μέχρι το 1561 όταν η έδρα της ισπανικής κυβέρνησης μεταφέρεται στη Μαδρίτη, μια περιοχή που έχει ακόμη λιγότερα πλεονεκτήματα από τη Βαγιαδολίδ, εκτός από το αμφίβολο προτέρημα ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο εντός της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στην Ιταλία και στη Γερμανία, η πολιτική διάσπαση εμποδίζει την εμφάνιση μεγάλων πρωτευουσών. Μόνο η Ρώμη αποτελεί μια αξιόλογη πρωτεύουσα, αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται με το μέγεθος που είχε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της συνωστίζεται στο Campus Martius κοντά στον Τίβερη ενώ αριθμεί περίπου 55.000 κατοίκους και είναι η πόλη με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη. Παράλληλα με το διοικητικό η Ρώμη διαδραματίζει και έναν θρησκευτικό ρόλο (παπική κατοικία).

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μοναδική πόλη που μπορούσε να ξεπεράσει το Παρίσι, σε μέγεθος και υπεροχή, είναι η Κωνσταντινούπολη. Ο πληθυσμός της τα μέσα του 16ου αιώνα φτάνει τις 500.000 κατοίκους. Και αυτή η πόλη είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη και βρόμικη. Τα σπίτια είναι πολυώροφα και ξύλινα, χτισμένα σε στενά δρομάκια. Οι πυρκαγιές αποτελούν συχνά φαινόμενα και απλώνονται γρήγορα στα στενά σοκάκια. Η Κωνσταντινούπολη διαδραματίζει και σημαντικό εμπορικό ρόλο λόγω της εξαιρετικής γεωγραφικής της θέσης.

Το Λονδίνο, σε σχέση με τις μεγάλες πρωτεύουσες της ηπειρωτικής Ευρώπης, μοιάζει με κωμόπολη, παραμένοντας εγκλωβισμένο εντός των μεσαιωνικών τειχών του. Βρίσκεται στη βόρεια όχθη του Τάμεση κατά μήκος της ακτής του οποίου υπάρχουν αποβάθρες και αποθήκες. Είναι το πιο ισορροπημένο στην ανάπτυξή του από τις άλλες πρωτεύουσες. Δεν είναι απλά το κέντρο της κυβέρνησης αλλά σημαντικό εμπορικό κέντρο με εθνικές αλλά και διεθνείς δραστηριότητες.

γ) Πόλη – λιμάνι

Ένα άλλο είδος πόλης που αναπτύσσεται ταχύτατα αυτή την εποχή, είναι η πόλη – λιμάνι. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η ταχύτερη αστικοποίηση ορισμένων περιοχών οφείλεται αρκετές φορές και στην ύπαρξη ενός λιμανιού. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Γένοβας, της Βενετίας, της Βαρκελώνης και της Μασσαλίας. Τον 16ο αιώνα παρουσιάζεται ένα νέο δεδομένο: η ανάπτυξη του εμπορίου και των συγκοινωνιών με τον Νέο Κόσμο μέσω των ανακαλύψεων. Αυτή η παράμετρος έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη πόλεων – λιμανιών στην Ιβηρική χερσόνησο (Σεβίλλη, Λισσαβόνα) και στις Κάτω Χώρες (Μπρυζ, Αμβέρσα, Άμστερνταμ).

Η οικιστική ανάπτυξη της Βενετίας έχει εξαπλωθεί σε άλλα νησιά, καθώς και στην ηπειρωτική Ιταλία. Ο πληθυσμός της στις αρχές του 16ου αιώνα είναι τουλάχιστον 100.000 – 150.000. Είναι πόλη που διαδραματίζει κατ΄εξοχήν εμπορικό ρόλο. Το λιμάνι της είναι ρηχό, αλλά προστατευμένο. Τα πλοία της μπορούν να δέσουν στις αποβάθρες αλλά όταν οι εμπορικές συναλλαγές περνούν από τη λιμνοθάλασσα στους ωκεανούς η Βενετία χάνει την εξουσία της στη Μεσόγειο. Η Γένοβα με τη σειρά της βρίσκεται σε λιγότερο ευνοϊκή θέση. Το λιμάνι της είναι ο ρηχός κόλπος της Γένοβας. Κατά τη δεκαετία του 1940 χάνει τα αποκτήματά της στη Μεσόγειο και περιέρχεται στον έλεγχο των Γάλλων ενώ απαλλάσσεται από αυτούς το 1528, έχοντας βέβαια μέχρι τότε χάσει την εμπορική της υπεροχή. Η Βαρκελώνη που ποτέ δεν ήταν τόσο σπουδαία όσο η Γένοβα, βιώνει ακόμα πιο σφοδρά την εμπορική επανάσταση του 16ου αιώνα καθώς η εμπορική δραστηριότητα περνάει στα νότια και δυτικά λιμάνια της Ισπανίας.

16ος αιώνας – 19ος αιώνας

1815: Τέλος Ναπολεόντιων Πολέμων, ήττα Ναπολέοντα στο Βατερλό.

Παράμετροι που έπαιξαν ρόλο στις αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο αυτή (ανάδειξη νέου κόσμου)

- Ανάπτυξη εθνικής ταυτότητας, ενδυνάμωση έθνους – κράτους (αποτέλεσμα της κοινής γλώσσας, κοινής παιδείας και των κοινών εχθρών).
- Ανάδειξη προτεσταντισμού που οδήγησε στον θρησκευτικό κατακερματισμό. Η θρησκεία αναδεικνύεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικισμού. Η Ευρώπη χωρίζεται σε τρεις κύριες θρησκευτικές ζώνες (ορθόδοξη, καθολική, προτεσταντική).
- Δημιουργία αποικιών από ορισμένα κράτη που έχει άμεση σχέση με την οικονομική και πολιτική τους δύναμη καθώς και με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.
- Ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος και της επιστήμης, που κορυφώνεται τον 19ο αιώνα με το Διαφωτισμό.
- Επανάσταση τις επικοινωνίες. Τα ταξίδια είναι πιο εύκολα και η οργάνωσή τους καλύτερη. Σημαντική είναι η συνεισφορά του έντυπου υλικού που αναπτύσσεται και εξειδικεύεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας.

Πολιτικός Χάρτης

- Κυρίαρχες δυνάμεις: Γαλλία, Αψβούργοι
- Μεγάλη Βρετανία, Πρωσία, Ρωσία, Οθωμανική αυτοκρατορία
- Επέκταση Ρωσίας με στόχο τη Βαλτική και την πρόσβαση στη θάλασσα. Το 1702 ο τσάρος Πέτρος ιδρύει την πόλη που θα φέρει το όνομά του.

Αιτίες αυξομείωσης του πληθυσμού

16ος ↑

17ος ↓

18ος ↑ (δεύτερο μισό)

Η μείωση του πληθυσμού κατά τον 17ο αιώνα είναι αποτέλεσμα των εξής παραγόντων:

- Λιμός, έλλειψη τροφής (λόγω των καιρικών συνθηκών και της καταστροφικής σοδειάς), κερδοσκοπική τάση.
- Αρρώστιες (πανούκλα, τύφος, βλογιά). Η πανώλη δεν εξαφανίστηκε από την Ευρώπη, αντίθετα εμφανιζόταν κατά διαστήματα.
- Πόλεμοι. Τριακονταετής πόλεμος (απώλειες Γερμανίας 40%).
- Η δομή της οικογένειας και της κοινωνίας. Η ηλικία γάμου και ο αριθμός των παιδιών εξαρτώνται από τη δυνατότητα του ζευγαριού να θρέψει την οικογένειά του. Η πυρηνικού τύπου οικογένεια είναι η πλέον διαδεδομένη και ο μέσος όρος ζωής δεν ξεπερνούσε τα 30 χρόνια.
- Η μετακίνηση των πληθυσμών. Η τάση για τα αστικά κέντρα με σκοπό την εξεύρεση εργασίας, η βίαιη μετανάστευση πληθυσμών αλλά και η εξωτερική μετανάστευση στις αποικίες είναι οι πιο σημαντικές περιπτώσεις μετακίνησης πληθυσμών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των πόλεων

Ο χάρτης των πόλεων δεν διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνον του 16ου αιώνα.

- Πληθυσμός πόλεων: Η πλειοψηφία των κατασκευών των πόλεων είναι από ξύλο εκτός από το κέντρο το οποίο είναι από πέτρα. Έλλειψη υποδομής και συστημάτων υγιεινής. Υπό αυτές τις συνθήκες η μετανάστευση στα αστικά κέντρα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.
- Πολεοδομία / Πόλη-λιμάνι: Περιορισμένες ευκαιρίες για ανέγερση νέων πόλεων. Οι περισσότερες ήταν πόλεις – φρούρια. Εμφάνιση λιμανιών για την κάλυψη των εμπορικών αναγκών.
- Ρόλος πόλεων: Οι λειτουργίες δεν ήταν πλέον μόνο εμπορικές και οικονομικές αν και η πόλη – εμπορικό κέντρο παραμένει η πιο συνηθισμένη. Οι μεγάλες πόλεις έχουν πολλές λειτουργίες (π.χ. έδρα νέων κρατών, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά κέντρα, έδρα κατασκευής και πώλησης εξωτικών αγαθών). Μπορούσε κανείς να βρει και εξειδικευμένες υπηρεσίες (γιατροί, δικηγόροι).

Εξέλιξη βιομηχανίας

Παρακμή παραδοσιακών βιοτεχνιών και ιδιαίτερα της υφαντουργίας στην βόρεια Ιταλία και τις νότιες Κάτω Χώρες. Νέα μέθοδος οργάνωσης της παραγωγής αναδεικνύεται η βιοτεχνική μονάδα (πρώιμη μορφή εργοστασίου). Η χρήση ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία α) λόγω της θέλησης των Βρετανών να αποδεκτούν τέτοιου είδους αλλαγές και β) λόγω της καταναλωτικής δυνατότητας των Βρετανών (μπορούσαν να προωθήσουν τα προϊόντα στις αποικίες).

Η ύπαρξη βιοτεχνικών μονάδων είναι κάπως περιορισμένη διότι οι μηχανές βασίζουν τη λειτουργία τους στο νερό. Σε μη αστικές περιοχές, όπου οι υδάτινοι πόροι είναι άφθονοι, υπάρχουν οι περισσότερες μονάδες. Τον 18ο αιώνα η παραγωγή εξαρτάται πλέον από τη νέα πρώτη ύλη, τον άνθρακα. Ο πληθυσμός συγκεντρώνεται σε περιοχές όπου τα κοιτάσματα άνθρακα είναι μεγάλα και επιτρέπεται με αυτόν τον τρόπο η δημιουργία τέτοιων μονάδων. Η επανάσταση ήταν τόσο ραγδαία κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα ώστε ονομάστηκε Βιομηχανική Επανάσταση.

Η επανάσταση στη Ρωσία ακολουθεί διαφορετικό δρόμο για τους εξής λόγους: α) καθοριστικός ρόλος του τσάρου στη διανομή του πλούτου, β) δεν υπήρχε σημαντική μεσαία τάξη να χρηματοδοτήσει την όποια βιομηχανική επανάσταση, γ) δεν υπήρχε ελεύθερη εργατική τάξη.

Η κλωστοϋφαντουργία αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανία της περιόδου. Η παραδοσιακή βιοτεχνία υφασμάτων παρήκμασε. Δεύτερη σε σημασία δραστηριότητα ήταν αυτή της μεταλλουργίας.

Εμπόριο

Ανάπτυξη εξωτερικού εμπορίου (εμπορικών σχέσεων με τις αποικίες) λόγω των ανακαλύψεων. Εμφάνιση νέων λιμανιών. Η πλειοψηφία όμως των συναλλαγών γινόταν από τις οδικές αρτηρίες.
Χρήση νέων χρηματοδοτικών μέσων:
Τεχνολογικές εξελίξεις: Σημαντική είναι η κατασκευή καναλιών για τη μεταφορά πρώτων υλών.
Αλλαγές στην εγκατάσταση πληθυσμών:

Παραμονές της Βιομηχανικής Επανάστασης
(τέλος Ναπολεόντειων Πολέμων)

Παράμετροι – Εξελίξεις που συνιστούν το πλαίσιο της εποχής


- Αύξηση αποτελεσματικότητας της εργασίας → αύξηση παραγωγής, βελτίωση συνθηκών διαβίωσης
- Αύξηση εξειδίκευσης στην αγροτική παραγωγή ορισμένων προϊόντων
- Τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία → αύξηση παραγωγής, ανάγκη εξεύρεσης πρώτης ύλης (συγκέντρωση παραγωγής σε περιοχές με κοιτάσματα άνθρακα)
- Δυνατότητα χωρικής διασποράς της βιομηχανικής παραγωγής με την αποπεράτωση του σιδηροδρομικού δικτύου
- Δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων σε βάρος των παραδοσιακών οικοτεχνιών και των μικρών βιοτεχνικών μονάδων
- Ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός Ευρώπης λόγω της αύξησης της παραγωγής

Παράμετροι που προσδιορίζουν την πληθυσμιακή μεταβολή και πυκνότητα

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων η αύξηση του πληθυσμού της προηγούμενης περιόδου διακόπηκε. Μετά συνεχίστηκε χάρη σε μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και φυσικών παραμέτρων:

- Βελτίωση και αύξηση παραγωγής
- Βελτίωση συνθηκών υγιεινής
- Ανάπτυξη θεσμού εργοστασίου και συγκέντρωση πληθυσμού
- Ανάπτυξη αστικών κέντρων, βελτίωση συγκοινωνιών
- Φυσική γεωγραφία και κλιματολογικές συνθήκες
- Άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές παράμετροι π.χ. φιλοδοξία για κοινωνική άνοδο.

Αιτίες που καθορίζουν τη βιοτεχνική ανάπτυξη στην Ευρώπη

Προβάδισμα Αγγλίας. Έπειτα Γαλλία, Κάτω Χώρες, κεντρική Ευρώπη, Σουηδία, Ρωσία, ανατολική και νότια Ευρώπη.

- Χρήση άνθρακα ως πρώτη ύλη στην παραγωγή
- Ύπαρξη ή απουσία πρώτη υλών γενικότερα
- Κόστος παραγωγής, κόστος εργατικού δυναμικού
- Χρήση νέων τεχνολογιών (εισαγωγή ατμομηχανής, εξόρυξης άνθρακα)
- Απόσταση από τις αγορές
- Κυβερνητικός έλεγχος στην παραγωγή και διακίνηση εμπορευμάτων
- Αποτελέσματα Ναπολεόντειων Πολέμων

19ος αιώνας
(τέλος Ναπολεόντειων Πολέμων μέχρι Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο)

Κατευθυντήριες τάσεις που ακολούθησαν το Συνέδριο της Βιέννης

- Εθνικισμός: Η Γαλλική επανάσταση σηματοδότησε την αρχή των εθνικών αγώνων για ανεξαρτησία και δημιουργία δημοκρατικών θεσμών. Οι Βέλγοι εναντίον των Ολλανδών, οι Τσέχοι εναντίων των Αψβούργων, οι Ούγγροι εναντίον των Αυστριακών. Στη Γερμανία εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα ενότητας με τη σύσταση του Zollverein, μια οικονομική ένωση ανάμεσα σε αυτόνομα κρατίδια, που θα αποτελέσει το προπύργιο για την Ενωμένη Γερμανία. Στην Ιταλία συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με το κίνημα Risorgimento. Στην Ελλάδα και τη Σερβία λαμβάνει χώρα η επανάσταση εναντίον της οθωμανικής κατοχής.
- Ιμπεριαλισμός: Το 1900 οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν στην κατοχή τους το 35% του τότε γνωστού κόσμου. Αποτέλεσμα ήταν η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η δημιουργία νέων αγορών. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ο όρος περιφέρεια για να περιγράψει τις σχέσεις της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης με τον λιγότερο αναπτυγμένο κόσμο.
- Οικονομική ανάπτυξη: Οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι ίδιοι σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα οι διαφοροποιήσεις οξύνονται με το πέρασμα του χρόνου. Παρατηρείται αύξηση του εισοδήματος του ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού απορροφάται στις υπηρεσίες.

Πληθυσμός

Παρατηρείται αλματώδης αύξηση του πληθυσμού με εξαίρεση τη Γαλλία. Οι παράγοντες που διαμόρφωσαν τη νέα πραγματικότητα είναι οι εξής:

- Μείωση γεννήσεων: Ειδικά στη Γαλλία λόγω της χρήσης του Ναπολεόντειου Κώδικα (μοίρασμα της γης στους κληρονόμους), και της προσδοκίας για κοινωνική άνοδο (οι μικρές τάξεις μιμούνται τις μεγάλες όπου ο αριθμός γεννήσεων είναι περιορισμένος)
- Μείωση θνησιμότητας: Λόγω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, των συνθηκών υγιεινής και του περιορισμού των λιμών
- Ανεπαρκής διατροφή: Ειδικά στα αστικά κέντρα.
- Μετανάστευση: Το 19ο αιώνα παρατηρείται σημαντικό εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα. Συνδεδεμένη με την μετανάστευση είναι και η πορεία της αγροτικής παραγωγής.

Ανάδειξη της κουλτούρας μέσω της γλώσσας. Η γλώσσα αποτελεί παράμετρο ενότητας κοινωνικών ομάδων ειδικά σε περιπτώσεις κρατών με περισσότερες από μία γλώσσες.

Αστική ανάπτυξη

Η γενικότερη ανάπτυξη πληθυσμού συνοδεύτηκε από μια ακόμη πιο μεγάλη αύξηση πληθυσμού των πόλεων. Αυτή η αύξηση δεν είναι ομοιογενής. Τα μεγάλα αστικά, εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα αναπτύχθηκαν με γρηγορότερους ρυθμούς από τις πόλεις που βασίζονταν στην εξόρυξη πρώτων υλών. Μια νέα κατηγορία πόλεων είναι τα θέρετρα, ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις. Βασικές λειτουργίες της πόλης είναι η γεωργία, η μεταποίηση και οι υπηρεσίες. Η θνησιμότητα είναι αυξημένη. Βασική πηγή ενέργειας είναι ο άνθρακας με το Λονδίνο να είναι η πρώτη πόλη που το υιοθετεί. Στις μεταφορές έχουμε τα πρώτα λεωφορεία και τραμ με κινητήρια δύναμη τους τα άλογα. Τα μηχανοκίνητα οχήματα εμφανίστηκαν λίγο μετά το 1900. Για να λυθεί το πρόβλημα της οικιστικής συμφόρησης δημιουργήθηκαν πολυκατοικίες. Το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η συνεχής ροή τροφίμων στις πόλεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμων αγορών (Covent Garden, Les Halles). Η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες είναι οι πλέον αστικοποιημένες περιοχές της Ευρώπης.

Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση

1η Β.Ε. = το πρώτο μισό του 19ου αιώνα - μεταλλουργία και κλωστοϋφαντουργία
2η Β.Ε. = το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα - τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη σειράς προϊόντων (φαρμακευτικών, χημικών, καταναλωτικών). Η χημική βιομηχανία παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη και συνήθως σε περιοχές που είχαν πρώτες ύλες για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χημικών προϊόντων αλλά και ύπαρξη του αντίστοιχου καταναλωτικού κοινού. Εξελίξεις σημειώνονται και στην βαριά μεταλλουργική βιομηχανία. Παρατηρείται ανάπτυξη στους κλάδους μηχανουργίας, αυτοκινητοβιομηχανίας και ναυπηγικής.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    Ομάδες Συζητήσεων Αρχική σελίδα -> ΕΠΟ 12 Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Powered by phpBB 2.0.10 © 2001 phpBB Group
phpBB port v2.1 based on Tom Nitzschner's phpbb2.0.6 upgraded to phpBB 2.0.4 standalone was developed and tested by:
ArtificialIntel, ChatServ, mikem,
sixonetonoffun and Paul Laudanski (aka Zhen-Xjell).

Version 2.1 by Nuke Cops © 2003 http://www.nukecops.com

κανονισμοί/όροι χρήσης | διαφημιστείτε στο eap-forums.gr


Web site engine code is Copyright © 2003 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Εμφάνιση Σελίδας σε: 0.107 Δευτερόλεπτα